Herbata Tea LOVE zielona z kwiatem pomarańczy 85g

  • Dodaj recenzję:
    • 979
    • Producent: Tea Love
    • Czas realizacji: 24 h
    • szt.
    • Cena netto: 16,25 zł 19,99 zł

    OPIS

    Kompozycja 88% liście herbaty Oolong 12% kwiat pomarańczy
    Waga 85g
    Kraj pochodzenia Chiny

    WIĘCEJ INFORMACJI

    Herbata Tea LOVE zielona z kwiatem pomarańczy 85g to autorska mieszanka chińskiej herbaty Oolong 88% wzbogaconej kwiatem pomarańczy 12%. Herbata została skomponowana specjalnie na nasze życzenie dla polskiego odbiorcy.

    Liściasta herbata Oolong znana w Polsce też jako Ulung, Wulung jest nazywana także herbatą niebieską lub niebiesko-zieloną, a to z powodu lekko turkusowego koloru liści. Chińska legenda wiąże pochodzenie herbaty Oolong z księciem zaklętym w czarnego smoka - Oolong to po Chińsku "czarny smok". Według podań smok wypluł smoczą perłę oddając w ten sposób życie, by ratować mieszkańców zaprzyjaźnionej wioski. Z perły wyrósł krzew herbaciany, a picie naparu przygotowanego z jego liści ocaliło mieszkańców wioski od zarazy. Tyle mity i legendy.

    Herbata Oolong uprawiana jest obecnie głównie w Chinach, w prowincjach Fujian i Guangdong oraz w północno-wschodniej części Tajwanu. Rejon dalekiej Azji, pomiędzy zwrotnikami Raka i Koziorożca, stwarza najlepsze warunki do uprawy krzewu herbacianego. Oolong zaliczana jest do herbat średniooksydowanych, półfermentowanych, czyli takich gdzie proces fermentacji został wcześnie przerwany. To właśnie czas fermantacji sytuuje herbatę Oolong pomiędzy herbatą czarną (wysokofermentowaną), a zieloną (niskofermentowaną).

    Proces produkcji Oolonga jest podobny do produkcji herbat czarnych, przy czym do Oolonga wybiera się raczej liście większe i starsze, co nie znaczy gorsze. Po prostu młode listki herbaty Camellia sinensis nie przetrwałyby specyficznej produkcji. 

    Świeżo zebrane listki z czubka krzewu herbacianego poddaje się kolejno etapom: 1/ więdnięcia - najlepiej, gdy proces odbywa się w warunkach naturalnych na słońcu; 2/ rolowania - liście potrząsa się w wiklinowych koszach przez co nabierają one charakterystycznego skrętu; 3/ oksydacji, czyli fermentacji enzymatycznej, kiedy to miejsce odparowanej wody zajmuje w listkach tlen i rozpoczyna się fermentacja; 4/podgrzewania - podgrzanie lisci powoduje zatrzymanie procesu fermentacji, od ktorego długosci zależy rodzaj i smak herbaty; 5/suszenia, które kończy produkcję.

    Stopień fermentacji wpływa na różnorodność i smak herbat.

    Herbata Oolong posiada sporo taniny, czyli garbników działających antybakteryjnie i antytoksycznie oraz katechin, najcenniejszych flawonoidów opóźniających proces starzenia i wychwytujących wolne rodniki. Znajdzie się i tutaj trochę pobudzającej kofeiny.  Herbata pomaga obniżyć ciśnienie oraz zły cholesterol. Picie Tea LOVE Oolong reguluje metabolizm, wspomaga spalanie tłuszczów, czyli odchudzanie. Zapobiega także niewydolności nerek, przyspiesza gojenie się ran skórnych, likwiduje egzemę i zmiany trądzikowe.  

    Spróbuj pachnącej pomarańczą herbaty zielonej Tea LOVE. Picie jej to czysta przyjemność, relaks i zdrowie!